Új hegesztési eljárás...

Az Ohio State University anyagtudományi és tervezési porfesszora, Glenn Daehn és csapata olyan új hegesztési technológiát dolgozott ki, amivel a jelenlegi módszereknél 80 százalékkal kevesebb energiát használva a mostaninál erősebb hegesztéseket lehet csinálni, ráadásul eddig "hegeszthetetlennek" tartott, új típusú szuperfémeket is össze tudnak hegeszteni.

Az anyagtervezés fejlődése eddig megoldhatatlannak tűnő problémákat okozott: bár az elmúlt években gondos tervezéssel minden korábbinál erősebb fémeket tudtak előállítani, ezeket nem nagyon tudták hasznosítani a gyakorlatban, mert pont a lényegük, a gondosan eltervezett mikrostruktúrájuk semmisült meg a hegesztéskor.

Daehn és csapata ezért most teljesen újszerű megközelítést talált a problémára. Megalkották a Fóliapárás Aktuátort, egy eszközt, ami

rövid elektromos impulzussal elpárologtat egy vékony alufólia-réteget, az így felszabaduló gáz nyomása pedig akkora erővel - több ezer km/h-ás sebességgel - löki egymásnak az összehegesztendő fémeket, hogy azok atomi szinten egyesülnek, a mikrostruktúrák roncsolása nélkül.

A módszer nagy előnye, hogy a fólia elpárogtatásához szükséges elektromos impulzus annyira rövid, hogy a hegesztendő fémet magát nem olvasztja meg.

Daehn szerint az így keletkező kötés erősebb a normál hegesztésnél. Másrészt olyan fémeket is sikerült erősen - a felhasznált fémeknél is erősebben - összehegeszteniük, amit a mostani technológiával lehetetlen lenne: például alumíniumot acéllal, aminek nagy haszna lehet az autóiparban. (Via OSU. A címlapképen Daehnék módszerével összehegesztett réz és titán hegesztési pontjáról készült elektromikroszkópos felvételt láthatnak.)

 
 

forrás: 444.hu

 
 
 
     
     
     
 

 

ugrás az oldal tetejéje

 
ajtórács készítés vasbútor ablakrács elérhetoség ablakrács készítés MABISZ egyéb galéria ajtórács képgaléria