Nem foglalkozunk a hegesztés veszélyeivel

A hegesztő szakemberek annak ellenére kockáztatják az egészségüket, hogy tisztában vannak a veszélyekkel; derül ki a 3M három országra (Magyarország, Csehország és Szlovákia) kiterjedő felméréséből. A hegesztés veszélyt jelent a tüdőre, és ezt a megkérdezettek 98 százaléka jól tudja: ennek ellenére egyharmaduk mégsem használ légzésvédelemmel kiegészített hegesztőpajzsot.

Nem a tudatlanság az oka

A hegesztő szakemberek harmada annak ellenére sem használ légzésvédővel felszerelt hegesztőpajzsot, hogy tisztában van ennek veszélyeivel - derül ki a 3M felméréséből. A vállalat három országot felölelő felmérésében 30 különböző cég 319 szakemberét, többek között lakatosokat, hegesztőket és karbantartókat kérdezett meg arról, hogy napi munkájuk során használnak -e védőfelszerelést, és ha nem, akkor annak mi az oka.

A légzésvédelem azért fontos, mert egy főfoglalkozású hegesztő - napi 8 óra munka mellett - egy év alatt 11 grammnyi olyan részecskét lélegez be légzésvédelem nélkül, mely soha nem ürülhet ki a tüdejéből. A felmérésből az is kiderült, hogy a légzésvédelem hiánya több okra vezethető vissza; egyesek számára kényelmetlen lehet a viselése, nehezebbé teheti a légzést, de van, ahol a költségmegtakarítás vagy az elérhetőség hiánya korlátozza a használatot.

A válaszadók több mint negyede panaszkodott a munkanap végén fellépő egészségügyi problémákra, úgy, mint égő szemek, kötőhártyagyulladás, kaparó torok, árpa, légzési nehézség vagy köhögés. Fontos kiemelni, hogy a megfelelő minőségű védőfelszereléssel ezek mind megelőzhetők" - mondta Rádóczki Zoltán, a 3M Magyarország Kft. munkavédelmi szakmérnöke.

Tudják, hogy használni kellene, de.

A légzésvédelemmel felszerelt hegesztőpajzs alapfelszerelés kellene, hogy legyen, hiszen a hegesztés egészségre gyakorolt káros hatásaihoz nem fér kétség. A tüdőbe kerülő apró részecskék rövid és hosszútávon is okozhatnak egészségügyi problémákat, például köhögést, nehézlégzést, valamint különböző szembetegségeket. 

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezett magyar, cseh és szlovák szakemberek egy harmada nem használ ilyen védőpajzsot, és ezzel nap mint nap veszélyeztetik az egészségüket.      

Mit hoz a jövő?

A jövőről megoszlanak a vélemények. A szakemberek 36 százaléka bízik abban, hogy kényelmesebb védőfelszerelésben dolgozhatnak, míg majdnem negyedük (23%) nem számít semmiféle fejlődésre az elkövetkező öt évben.

A megkérdezettek 15 százaléka szerint a jövőben az automatizálás és a robotok megjelenése is hatással lesz az iparágra, és ugyanennyien remélik azt, hogy a technológiai fejlődés az egészségük hatékony védelmére is pozitív hatással lesz.

 

 

 
 

forrás: tozsdeforum.hu

 
 
ablakrács nyitható
 
     
     
     
 

 

ugrás az oldal tetejéje

 
ajtórács készítés vasbútor ablakrács elérhetoség ablakrács készítés MABISZ egyéb galéria ajtórács képgaléria